Canada 2015

By Luc • • 18 okt 2015

Canada, 10 augustus 2015 komen we aan in Vancouver. Twaalf uur eerder hebben we afscheid genomen van het thuisfront voor exact een maand
Wij, dat zijn Boudewijn en zijn vrouw Kris, die voor het eerst Canada bezoeken en Luc en An die voor de 2 maal British Columbia en Alberta zullen verkennen. Om ons zelf wat aanpassingstijd te gunnen verblijven we eerst 2 dagen in Vancouver. Het geeft ons de tijd om te “tasten/proeven” van één van de mooiste steden op deze planeet. De zon is ruim van de partij. Pech voor de musea maar we kiezen voor de gezellige markt op Granville Island – Canada place en uiteraard Stanleypark

De derde dag splitsen onze wegen. Boudewijn en Kris reizen met de auto verder naar Vancouver-Island – om daar een week rond te trekken. Wij zelf nemen het vliegtuig richting Bella-Bella, een afspraak die in 2009 niet kon doorgaan door omstandigheden buiten iedereen zijn wil

Boudewijn en Kris laten ons weten dat de overzet vlot verlopen is en dat hun eerste B&B Eagle cove: http://www.eaglecove.ca in Sooke prachtig is. Hun enthousiasme over “wildlife” is aanstekelijk om te horen en ze zijn er nog maar pas. Je zou voor minder als je in de haven van Sooke mag genieten van een familie rivier-otters.

In Bella-Bella neemt Gary ons mee met zijn vissersboot om richting Koeye- lodge te varen, ongeveer anderhalf uur door één van de mooiste zee-engten aan de west coast. Deze tocht zullen we nog 4 maal herhalen, maar garantie op wildlife is dat niet

Eens visser altijd visser. Dus neemt Gary zijn tijd om ons terecht de vergane glorie van “Namu” te laten zien, vroeger een echt visserdorp dat ontstond dankzij een visverwerkingsfabriek. We zien vooral vergane glorie, waar de natuur alles overwoekert.

In Koeye-lodge worden we schitterend opgevangen door Valentine en Marge. Onze whale-cabin en desk doet zijn naam alle eer aan. What a view

Koeye lodge is in wezen een plaats bestemd voor “native people” / onderzoekteams / organisaties / enz…. Maar waar in de zomer jeugdkampen doorgaan, met als doel om de cultuur van de Heiltsuk Native People door te geven aan de jongere generatie. Het is dus een hele eer om hier te zijn.
Wens je meer te weten over deze plek – organisatie en projecten, bezoek dan facebook:

https://www.facebook.com/Qqs-Eyes-Projects-Society-140921875941391/timeline/

 

Ondertussen zijn Boudewijn en Kris vertrokken richting Port Alberni waar ze 3 dagen gaan verblijven in Hummingbird Guesthouse www.hummingbirdguesthouse.com

 

Een toepasselijke naam en de foto’s die Boudewijn genomen heeft van deze vogel zijn dan ook “gaaf”. Ze genieten ook van hun eerste zwarte beer in het wild. Maar de regio heeft ook veel te bieden op het vlak van bomen – Cathedral Grove doet dan ook zijn naam alle eer aan. Maar ook andere natuurgebieden zijn er de moeite.

 

Tijdens onze eerste helft van ons verblijf in Koeye Lodge maken we de afsluiting van het laatste kamp mee. We krijgen een prachtige traditionele dansvoorstelling te zien. De betekenis van elke dans wordt telkens uitgelegd. Wat ons opvalt is de ernst waar mee deze jonge dansers hun dansen uitvoeren. Een prachtig 3 uur durend schouwspel in een schitterend decor van hun “Big House”.

 

Halverwege ons verblijf keren we even terug naar Bella Bella waar Larry ons een ganse dag meeneemt naar een speciale “inlet”. Spirituele en mytische verhalen krijgen we te horen over de regio en de plaatsen die we aandoen. Ook oude rotstekeningen kunnen we van kortbij bewonderen
Wanneer we voor de 2 maal naar Koeye Lodge gaan, trekt Larry volop de wildlife kaart open. Sandhil cranes, bald eagles – kingfischer – black birds – enz… zijn volop aanwezig.

De dag daarna zwemmen walvissen voor ons verblijf en tezelfdertijd moeten we uitkijken voor de Grizzly. Gaat hij passeren achter of voor ons? Hou dan ook An heeft een “close encounter” met één van hen, maar ze blijven alle 2 kalm en kiezen elk hun veilige weg. Gelukkig maar

 

We besluiten om met de kano er op uit te trekken, aan de oever van de rivier komen we opnieuw een grizzlybeer tegen. Wanneer zich een paar honderd meter verder hetzelfde zich nog eens voordoet, is de maat vol voor An. We kiezen dan ook om terug te keren. Die dag zal ze 6 x een grizzly ontmoeting hebben.

 

Boudewijn en Kris zijn toe aan hun laatste verblijf op Vancouver Island, namelijk in Port Hardy verblijven ze in Telco House – http://www.telcohousebnb.com/

De ontvangst is er hartelijk en het is een aanrader voor iedereen die daar moet zijn.
Voor hen is het duidelijk Port Hardy heeft meer te bieden als alleen maar een stop om verder te trekken. Zeker als je in alle rust beren – mink – bevers en ander wild live kan spotten.

 

Laatste dag in Koeye en Port Hardy. Bij toeval is ons programma identiek maar elk op een andere plaats : we gaan walvissen spotten.
Maar we hebben geluk. Elk van ons ziet walvissen van kort bij en ver af. De fonteinen spuiten in alle richtingen en met hun staarten wuiven ze ons als het ware symbolisch uit.
Als dan ook de steller-sea lions en voor Boudewijn en Kris de orca’s opduiken is de dag meer dan geslaagd.

 

De dag daarna vroeg op voor Boudewijn en Kris want ze nemen de “Inside passage” – halverwege de ferrytocht zullen we mekaar terugzien en de rest van onze tocht samen optrekken.

Want even voordien hebben we met heel veel mooie herinneringen, maar met een warm gevoel, afscheid genomen van Chris – Valentine – Marge en vooral Larry, een warme man. We kijken er al naar uit om hen ooit terug te zien

 

Uiteindelijk komen we s‘ avonds samen toe in Prince Rupert waar we overnachten in het oudste huis van de stad bij Coleen. ’s Morgens worden we verwelkomd met een prachtig ontbijt maar vooral met een bijzonder optreden van haar als Edith Piaff.

Als eerbetoon posten we dan ook uitzonderlijk een foto van haar in onze fotoreeks. Nadien reizen we verder richting Hyder. Hiervoor volgen we de Skeena-River tot aan Terrace. Met onze 4×4 wagen nemen we richting New Aiyansh, langs de lavavelden en de 50 km gravelroad. Wild live is en blijft steeds een ? maar wij komen wel een lynx tegen

 

 

Als we richting Hyder rijden zien de laatste 100 km zeker +/- 6 zwarte beren en een cross fox. Maar ook de mooie bear-glacier. Hyder – is een spookdorpje in Alaska met 2 grote troeven: de bear catwalk en de machtige Salmon glacier

 

De catwalk een aanrader om beren te zien aan de rivier waar de zalm volop aan het paaien is. Leven en dood ligt aan je voeten. Boudewijn en ik zullen onze ontmoeting met de Grizlly op een paar meter van ons, op een wandelweg in de buurt evenwel nooit vergeten. Met mijn 500mm lens kon ik net zijn poot fotograferen en dan moest ik nog achteruit gaan staan. Gelukkig had Boudewijn zijn kleine standaardlens mee.

De Salmon- glacier is indrukwekkend en je mag er van op aan, veel volk is er niet te zien. Als het weer wat zonnig is krijgen we de marmot en de grouse er boven op.

 

Verblijven doen we bij Kathy, http://theinnkeeper.com/listing/kathys-korner-bb/. Het ganse huis was zowaar ter beschikking – ondanks de zorgen die Kathy op dat moment had was ze een schitterende gastvrouw. We zijn er 3 dagen gebleven maar een extra dag was zeker niet verloren geweest. Maar waar wel?

 

Volgende halte is Kispiox http://www.iwoodfish.com/DawnChorus.html waar we een afspraak hebben met Todd en Kathy. We komen terecht in een verzorgd en mooi chalet maar ook de beren zijn in de buurt. Schitterend was de verrassing van Boudewijn en Kris voor ons. We gaan, dankzij Todd bij de Natives langs : naar een locale zalmrokerij, naar een schrijnwerkerij waar totems gemaakt worden en naar een kunstenares in houtsnijwerk, die ook internationaal stilaan bekend raakt. We leren hoe zij hun competenties gebruiken om hun waarden te delen en uit te stralen naar andere. We sluiten één van onze avonden af met een gezellig etentje met de familie. We brengen onze whisky en Amarulla mee, succes verzekerd.
Moricetown op weg naar onze volgende halte vraagt om een korte stop. Op deze plaats zien we Native people op zalm vissen met een “dipnet”. Speciale mannen.

 

June Wood ( schrijfster) heeft me in het voorjaar overtuigd om 4 dagen te verblijven in Nechaco in haar River cabin – http://www.nechakolodge.com Nechaco is een rivier middenin een afgelegen gebied met alleen gravel roads, maar o zo speciaal. De bossen zijn +/- 10 j geleden aangetast door “pine beetle” en dus dood. Als er kort nadien ook nog één van de grootste bosbranden voorbijraasde, kreeg men hier een zwart geblakerde “mikado” bos. Na al die jaren zien we nu een nieuw bos ontstaan. en dat contrast is prachtig. Ik schat nog +/- 10 j en deze magie is weg.

 

June haar River cabin omschrijven is simpel – basic basic en nog eens basic. Maar als je de luxe achter kan laten is het een zalig verblijf. Op ons programma staat een kanotocht / picknick in al zijn eenvoud / prachtige wandelingen met watervallen / bergtoppen / meren. Ook de dieren laten zich nu en dan zien: elanden / arenden / bevers / eekhoorns / 1 beer en we pakken zowaar 2 packrats. Na 4 nachten was het niet meer een “cabin” maar een “lodge” , het is hoe je er naar kijkt.

 

 

 

 

Jasper is onze voorlaatste bestemming – dus rijden we de Rocky Mountains en Alberta in. Afspraak in de www.pinebungalows.com/proper eenvoudig verblijf. Hier geen persoonlijk aanpak maar wel correcte bediening en service.

 

Voor Boudewijn en Kris hebben we een verrassing voorzien – met name een wandeling aan de Edith Cavell berg. De wandeling is mooi: we vertrekken met droog weer, nadien regen en uiteindelijk onze eerste sneeuw. Enkel de gids mocht wat meer passie laten zien. Maar goed, Jasper heeft heel wat in petto en aangezien het ondertussen september is zijn de elk’ s actief – de bull’s (mannelijke herten) geven bij momenten show.

 

Om tot onze laatste bestemming te komen rijden we de beroemde Icefield Parkway af om te landen bij Elaine in Jasper http://coyotesden.ca/index.html

Een echte wandelstreek en wanneer we dan ook het geluk hebben om dat in de sneeuw te doen is dit een prachtig toetje als afsluiter van onze reis. We beseffen weer meer dan ooit dat Canada een wondermooi land is.

 

We hebben er deugd aan gehad, en wilden dit ook met jullie delen via onze foto’s. Geniet ervan !